Do tostów, makaronu czy też placków... Pesto. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt że to Pesto z Jarmużu. W długich kędzierzawych liściach jarmużu kryje się wiele cennych składników odżywczych: m. in. białko,błonnik, wit C,K i sole mineralne,głównie wapń i potas.
Składniki:
- 100 g liści jarmużu
- 70 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 2 główki rzodkiewek
- 100 ml oleju ryżowego
- 50 g parmezanu
- łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz cytrynowy do smaku
Wykonanie:
Jarmuż blanszujemy 3 minuty, odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny oraz olejem. Olej dolewamy stopniowo , po czym doprawiamy do smaku. Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce około tygodnia. Ja zdecydowanie wolę dodatkowo zapasteryzować, ze względu na większą ilość porcji. Kiedy jarmuż przeminie, ja sięgnę po słoik pesto ze spiżarki.
1 komentarze
chyba bym się nie skusiła...
OdpowiedzUsuń