ciecierzyca,
dynia,
jarmuż,
jednogarnkowe,
kiełbasa,
leczo,
pomidory
Leczo z jarmużem, cieciorką, dynią i pomidorami.
11/23/2015Szybkie, sycące danie jednogarnkowe idealne na kolację lub obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Po odjęciu mięsa danie przypadnie do gustu także wegetarianom.
Składniki:
- laska kiełbasy
- 500 g dyni
- pomidory w puszcze
- 100g ciecierzycy ( może być w puszce)
- 4 liście jarmużu
- rozmaryn
- papryka slodka
- sól
- pieprz cytrynowy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy drobno, po czym na oliwie z oliwek na małym ogniu podsmażamy. Na patelnie dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posmażamy pięć minut. Dynię kroimy w kostkę , i dokładamy do kiełbasy i czosnku z pewnością zagęści nam leczo. Przykrywamy pokrywką i dusimy trzy minuty. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę ( ja wybrałam cieciorkę z puszki), mieszamy , zalewamy pomidorami i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy liście jarmużu , wtedy nie stracą swoich wartości odżywczych.Smacznego!
0 komentarze