, , , , , ,

Leczo z jarmużem, cieciorką, dynią i pomidorami.

11/23/2015

Szybkie, sycące danie jednogarnkowe idealne na kolację lub obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Po odjęciu mięsa danie przypadnie do gustu także wegetarianom.





Składniki:

  • laska kiełbasy
  • 500 g dyni
  • pomidory w puszcze
  • 100g ciecierzycy ( może być w puszce)
  • 4 liście jarmużu
  • rozmaryn
  • papryka slodka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek


Wykonanie:
Czosnek obieramy i kroimy drobno, po czym na oliwie z oliwek na małym ogniu podsmażamy. Na patelnie dorzucamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i posmażamy pięć minut. Dynię kroimy w kostkę , i dokładamy do kiełbasy i czosnku z pewnością zagęści nam leczo. Przykrywamy pokrywką i dusimy trzy minuty. Następnie dodajemy wcześniej ugotowaną ciecierzycę ( ja wybrałam cieciorkę z puszki), mieszamy , zalewamy pomidorami  i przyprawiamy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy liście jarmużu , wtedy nie stracą swoich wartości odżywczych.Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku