dynia,
Hokkaido,
kasza jaglana,
kluski,
kopytka,
mąka orkiszowa,
sweat meat
Kopytka dyniowo- jaglane
12/03/2015Kopytka są dobre w każdej chwili,więc przepis się z pewnością przyda. U nas z tej porcji niestety nie zostało nic do odsmażenia. Mój trzylatek dał się na mówić na te kluseczki okraszone masełkiem szałwiowym i to z dokładką.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku ( opcjonalnie)
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- pół szklanki dyni
- 1 jajko
- 5-8 łyżek mąki orkiszowej lub kukurydzianej
- przyprawy
- pietruszka lub koperek
Wykonanie:
Ja zrobiłam wersję z czosnkiem, by zaostrzyć smak. Czosnek rozgniatamy nożem i szatkujemy drobno. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach i podduszamy w małej ilosci wody, tak około pół szklanki ( ostatecznie ma być pół miękka). Do miski przekładamy kaszę jaglana, dynię, jajko oraz czosnek, pietruszkę oraz przyprawy. Delikatnie, ale nie całkowicie rozdrabniamy blenderem lub widelcem. Następnie całość mieszamy, dodając mąkę orkiszową. Dzięki niej ciasto będzie delikatne i troszkę lepiące. Na podsypaną mąką stolnicę wykładamy kawałek ciasta i rolujemy z niego podłużne kawałki. Kroimy je na mniejsze kluski i wrzucamy na gotującą się wodę. Wyjmujemy je po wypłynięciu i podajemy okraszone masłem.
0 komentarze