chipsy,
dla cukrzyków,
dla dzieci,
dodatek,
Eco mama,
przystawka,
topinambur
Chipsy z topinambura
11/21/2015Ostatnio ktoś mnie zapytał co robię z topinambura. Więc postaram się w najbliższym czasie zaprezentować kilka przepisów. Dziś jeden z nich. Pod tą postacią może być przystawką i dodatkiem do zup czy innych dań. U nas nawet dziecię chrupie te chipsy. Topinambur jest raczej małodostępny, szczególnie porządany wśród osób chorych na cukrzycę, ponieważ regulują poziom cukrów w organiźmie.
Składniki:
- Topinambur ( dowolna ilość bulw)
- tłuszcz do smażenia ( do pieczenia oliwa z oliwek)
- sól, ulubione przyprawy
Topinambur dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry. Olej rozgrzej w głębokim garnku (jego temperatura powinna osiągnąć 180 stopni) i wrzuć do niego plastry warzywa. Smaż przez chwilę na złoty kolor. Wyciągnij na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Drugim sposobem jest upieczenie – wystarczy 10 minut w 120 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – dzięki temu twoja przekąska nie przesiąknie tłuszczem. W zależności od grubości twoich chipsów, czas pieczenia może być dluższy.
0 komentarze