dynia,
Lunga,
łosoś,
pistacje,
Piżmowa,
sos,
sos dyniowy
Łosoś z sosem dyniowym i pistacjami
10/24/2015Król ryb i królowa warzyw dzisiaj rządzą na naszym stole. Jest smak, aromat i barwy jesieni. Zanim upiekła się ryba sosu z rondelka ewidentnie ubyło. Wyszedł cudowny, taki aksamitny.
Uważam, że sos doskonale pasuje do drobiu czy makaronu.
Składniki:
- 2 filety z łososia ( 150 g każdy)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sok z cytryny ( łyżeczka)
- sól, pieprz
składniki na sos:
- ok.450 g dyni puree
- 250 ml śmietany 30%
- posiekane solone pistacje
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Miód mieszamy z musztardą, oliwą, solą oraz pieprzem i tak przygotowaną marynatą smarujemy rybę po czym odstawiamy ją na około godzinę. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie puree z dyni ( przepis na puree podawałam TUTAJ) wkładamy do rondelka, zalewamy śmietanką i delikatnie podgrzewamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Upieczonego łososia układamy w sosie i posypujemy pistacjami. Smacznego!
1 komentarze
to już chyba wiem co zrobię na piątkowy obiad:D
OdpowiedzUsuń