danie główne,
dynia,
gulasz,
Hokkaido,
jednogarnkowe,
kumin,
kurki,
pieczarki,
Piżmowa
Gulasz wołowy z dynią i grzybami
10/26/2015Mamy jesień w pełni, po lecie zostały tylko wspomnienia, więc i człowiek nabiera ochoty na bardziej treściwe dania. Zaczyna się pora wszelakich gulaszy. Nie ma to jak dobre mięso w pysznym sosie. W związku z tym, że w najlepsze trwa sezon dyniowy i grzybowy, przygotowałam wołowinę duszoną w porach z dynią i grzybami.
Skladniki:
- 500 g wołowiny( gulaszowej)
-2 szt. pora (biała część)
-400 g dyni piżmowej lub hokkaido
-500 g kurek ( lub pieczarek)
-łyżka mąki
-250 ml bulionu warzywnego
-2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 liście laurowe
-4 ziela angielskie
-sól, pieprz, kumin
-2 łyżki suszonej cebulki
Wykonanie:
Oczyszczone mięso pokrój na kawałki równej wielkości. Oprósz mięso solą, pieprzem i obtocz w mące, po czym obsmaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na rumiano. Dołóż pokrojone pory, a gdy się zeszklą, przełóż do garnka, zalej bulionem, wrzuć listki laurowe i ziele angielskiei duś pod przykryciem ok. 50 minut.
Grzyby oczyść, większe pokrój. Ja tym razem użyłam pieczarek, by mogło jeść danie także moje dziecko.
Dynię kroimy w większą kostkę i dodajemy wraz z grzybami do mięsa. Dusimy razem około 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Przyprawiamy do smaku. Gulasz podajemy posypaną cebulką suszoną lub prażoną.
1 komentarze
ale mi narobiłaś apetytu szczególnie na grzyby :D
OdpowiedzUsuń