Jesteśmy po zbiorach dyni,więc mam więcej czasu na uzupełnienie mojej spiżarni w konfitury zanim spadnie pierwszy śnieg. Dynia z żurawiną jest to wspaniały deser na zimę do mięs i wędlin.
Polecam!
Składniki:
1 kg dyni
½ kg żurawin
Cukier do smaku
Wykonanie:
Z dyni wykrawać okrągłe kuleczki lub pokroić w kostkę, obgotować 2 minuty i odcedzić.
Żurawinę umyć, zalać 1 szklanką wody, rozgotować i zmiksować.
Powstały przecier posłodzić do smaku i rozlać do słoików do 1/3 wysokości. Do przecieru powrzucać kuleczki dyni, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
Powstały przecier posłodzić do smaku i rozlać do słoików do 1/3 wysokości. Do przecieru powrzucać kuleczki dyni, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.
2 komentarze
kolejny ciekawy przepis hmmm... tylko sąd wsiąść żurawinę świeżą
OdpowiedzUsuńja kupiłam na rynku Bałuckim w Łodzi, może i u Ciebie coś by się znalazło
Usuń