, , ,

Dynia z żurawiną na słodko

10/18/2015

Jesteśmy po zbiorach dyni,więc mam więcej czasu na uzupełnienie mojej spiżarni w konfitury zanim spadnie pierwszy śnieg. Dynia z żurawiną jest to wspaniały deser na zimę do mięs i wędlin.
Polecam!








Składniki:
1 kg dyni
½ kg żurawin
Cukier do smaku

Wykonanie:

Z dyni wykrawać okrągłe kuleczki lub pokroić w kostkę, obgotować 2 minuty i odcedzić.
Żurawinę umyć, zalać 1 szklanką wody, rozgotować i zmiksować.
Powstały przecier posłodzić do smaku i rozlać do słoików do 1/3 wysokości. Do przecieru powrzucać kuleczki dyni, słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut.

Zobacz także

2 komentarze

  1. kolejny ciekawy przepis hmmm... tylko sąd wsiąść żurawinę świeżą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam na rynku Bałuckim w Łodzi, może i u Ciebie coś by się znalazło

      Usuń

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku