Chrupiąca skórka zawierająca w sobie miękki, delikatny środek to kwintesencja argentyńskich przekąsek. Argentyńskie krokiety z dyni i sera podbijają serca i podniebienia smakoszy dyni.
Składniki:
1 dynia Hokkaido ( ok.1 kg)
kulka mozzarelli
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, papryka ostra mielona
Dodatkowo:
Mąka i bułka do panierowania
1 jajko
Olej do smażenia
Wykonanie:
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek, przesmażamy około 5 minut. Podsmażoną cebulkę przekładamy na talerzyk. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło i wkładamy dynię, dolewamy 50 ml wody i dusimy ją 20 minut aż dynia zmięknie a cała woda odparuje. Uduszoną dynię lekko rozgniatamy widelcem, ale tak aby zostawić trochę kawałków. Do dyni dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem – przyprawiamy masę do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mąkę i całość starannie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do przestudzonego ciasta dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę – mieszamy. Wilgotnymi rękami formujemy z ciasta kiełbaski lub kulki. Obtaczamy je najpierw w mące, później w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy je w głębokim tłuszczu aż do zarumienienia tj. około 3 minuty z każdej strony. Serwujemy gorące.
1 komentarze
mm....pyszności
OdpowiedzUsuń