Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu.
Przedstawiam wam Dynię Makaronową.
Dynia ta pojawiła się u nas po raz pierwszy w tym roku.
Okazała się pyszna!
Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu.
Dwa sposoby uzyskania makaronu:
1.
Dynię myjemy, kroimy na pół , usuwamy pestki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, miąższem do dołu, na blasze posmarowanej oliwą. Pieczemy 30-35 minut.
Miąższ upieczonej dyni odrywamy od skórki za pomocą widelca. Dynia samoistnie dzieli się na piękne niteczki (stąd skojarzenie z makaronem). Jej smak jest właściwie wystarczający, nie potrzeba jej przypraw i dodatków.
2.
Dynię w całości gotujemy we wrzącej wodzie około 25 minut. Od czasu do czasu sprawdzam twardość dyni. Po wyjęciu przekrajam na dwie połówki, łyżką zwierzchu wyjmuję pestki , a resztę miąższu wyjmuję widelcem i tak oto mamy makaron.
W najprostszej wersji można ją zjeść jako dodatek w najczystszej postaci: do zup, mięs, nawet jako zamiennik makaronu spagetii.Dzięki niemu uzyskamy niskokaloryczne danie.
2 komentarze
a ja od zeszłego roku robie fantastyczne puree z dyni makaronowej - polecam
OdpowiedzUsuńdynie kroje na poł, usuwam środek, lekko skrapiam oliwą, posypuję solą i suszonym czosnkiem, piekę do miękkości. Po upieczeniu odciskam (ma dużo wody), dodaje troche mleka, łyżke serka almette lub podobnego typu, sól, łyżke masla i jesli trzeba dosypuje czosnku. Ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Wspaniałe do obiadu - polecam. :)
OdpowiedzUsuń