, ,

Dynie makaronowe - jak je przyrządzić?

10/09/2015

Dzisiaj prezentuję produkt na który przez długi czas nie miałam pomysłu.
Przedstawiam wam Dynię Makaronową.
Dynia ta pojawiła się u nas po raz pierwszy w tym roku. 
Okazała się pyszna! 


               Dynia makaronowa jest odmianą dyni zwyczajnej, która zawdzięcza swoją nazwę od miąższu, który rozpada się na nitki, przypominające makaron. 
Wykorzystałam ją jako składnik sosu do makaronu. 

Dwa sposoby uzyskania makaronu:
1.
Dynię myjemy, kroimy na pół , usuwamy pestki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, miąższem do dołu, na blasze posmarowanej oliwą. Pieczemy 30-35 minut.
Miąższ upieczonej dyni odrywamy od skórki za pomocą widelca. Dynia samoistnie dzieli się na piękne niteczki (stąd skojarzenie z makaronem). Jej smak jest właściwie wystarczający, nie potrzeba jej przypraw i dodatków.
2.
Dynię w całości gotujemy we wrzącej wodzie około 25 minut. Od czasu do czasu sprawdzam twardość dyni. Po wyjęciu przekrajam na dwie połówki, łyżką zwierzchu wyjmuję pestki , a resztę miąższu wyjmuję widelcem i tak oto mamy makaron.

W najprostszej wersji można ją zjeść jako dodatek w najczystszej postaci: do zup, mięs, nawet jako zamiennik makaronu spagetii.Dzięki niemu uzyskamy niskokaloryczne danie.




Zobacz także

2 komentarze

  1. a ja od zeszłego roku robie fantastyczne puree z dyni makaronowej - polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. dynie kroje na poł, usuwam środek, lekko skrapiam oliwą, posypuję solą i suszonym czosnkiem, piekę do miękkości. Po upieczeniu odciskam (ma dużo wody), dodaje troche mleka, łyżke serka almette lub podobnego typu, sól, łyżke masla i jesli trzeba dosypuje czosnku. Ugniatam tłuczkiem do ziemniaków. Wspaniałe do obiadu - polecam. :)

    OdpowiedzUsuń

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku