, , , , ,

Kolorowa sałatka jesienna.

11/07/2015

Za oknem ciemno i ponuro, a w kuchni bije po oczach kolorem. Kolejna ciekawa inspiracja jesienna.








Składniki:
- 200-300 g obranej dyni
- ok.8-10 liści jarmużu
- 6 pomidorków suszonych z zalewy
- 100 g sera feta
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g dyni
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany

Skladniki na sos:
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 20 ml oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii

Składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy obieraczką w wiórki, podduszamy na "al dente" na patelni z odrobiną kminu rzymskiego. Pierś z kurczaka kroimy na paski, nacieramy oliwą i oprószamy przyprawami, po czym obsmażamy z obu stron. Jarmuż rozrywamy na mniejsze cząstki, blanszujemy 2-3 minuty i układamy na półmisku. Pomidory, dynię i ser układamy na jarmużu. Dodajemy kurczaka. Całość polewamy sosem.

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku