dynia,
mozarella,
Piżmowa,
przystawki,
Sweet meat,
tarta,
wytrawnie
Tarta dyniowa z mozarellą
9/30/2015Na śniadanie, na lunch w pracy...oczywiście tarty! Dzisiejsza propozycja bardzo szybka i prosta w przygotowaniu :)
Składniki:
na ciasto:
-30 dag (1,5 szkl ) mąki pszennej
-120g masła
-pół łyżeczki soli
-woda (1/4 szklanki)
-30 dag (1,5 szkl ) mąki pszennej
-120g masła
-pół łyżeczki soli
-woda (1/4 szklanki)
na farsz:
-1 cebula
-łyżka masła
-2 jajka
-200ml śmietany
-100g mozzarelli
-sól
Z mąki, masła, soli i wody wyrób ciasto (wody dolewaj po trochu w trakcie wyrabiania).
Ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę i podpiecz około 15-20 minut.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
Mozzarellę odsącz i zetrzyj na tarce.
Jajka roztrzep ze śmietaną, przyprawami, serem i cebulą, wylej na ciasto.
Dynię obierz i pokrój w nieduże kawałki, ułóż na wierzchu tarty.
Piecz ok 30-40 min w 180st.
-1 cebula
-łyżka masła
-2 jajka
-200ml śmietany
-100g mozzarelli
-sól
-pieprz
-płaska łyżeczka tymianku suszonego
-dynia – najlepiej hokkaido
Wykonanie:
-płaska łyżeczka tymianku suszonego
-dynia – najlepiej hokkaido
Wykonanie:
Z mąki, masła, soli i wody wyrób ciasto (wody dolewaj po trochu w trakcie wyrabiania).
Ciastem wyłóż natłuszczoną formę na tartę i podpiecz około 15-20 minut.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle.
Mozzarellę odsącz i zetrzyj na tarce.
Jajka roztrzep ze śmietaną, przyprawami, serem i cebulą, wylej na ciasto.
Dynię obierz i pokrój w nieduże kawałki, ułóż na wierzchu tarty.
Piecz ok 30-40 min w 180st.
2 komentarze
pysznie ale puki co mamy ogrom jabłek i na okrągło leca u nas jabłeczniki i inne wynalazki jabłkowe :D
OdpowiedzUsuń:) będzie ciekawy przepis na cos slodkiego z jabłkami ;) radzę zaglądać tu czasem ;)
Usuń