Zapytana niedawno czy jadam tylko dynie odpowiadam.... Nie! To nie jedyne warzywo które ma mnóstwo witamin. W sezonie letnio- jesiennym nie zapominam także o pomidorach, bogatych w witaminy takie jak C, E , beta-karoten oraz inne pierwiastki mineralne. Dzięki Krzysztofowi Kolumbowi który sprowadził je w do Europy w XVI wieku zajadam je pod różną postacią, od sosów po soki. Tym razem postanowiłam zaszaleć. Ktoś powie... dżem z pomidorów? Jeszcze nie jadłem... warto spróbować przysmaku Hiszpanów.
Dżem pomidorowy
Składniki:
2 kg pomidorów
300-500 g cukru
sok z dwóch cytryn
ostra papryka (opcjonalnie)
Wykonanie:
Pomidory sparzyć po czym obrać ze skórki. Nastepnie kroimy w kosteczkę i gotujemy na małym ogniu najlepiej w garnku , który ma nieprzywieralne dno ( wtedy mamy pewność że się nie przypalą, zapach spalenizny mógłby zepsuć smak dżemu).
Kiedy pomidory sie zaczną rozpadać dodajemy sok z cytryny. W następnej kolejnosci cukier. Ja poczekałam, aż sok z pomidorów mi nieco odparuje. I gotuje jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Można dodać papryczkę ostrą jak ktoś lubi ostro- słodkie smaki. Pozostało już tylko włożenie dżemu do słoiczków i zapasteryzowanie. Smacznego !
2 komentarze
pewnie to smakuje jak keczup
OdpowiedzUsuńa nie :) przekonasz się niebawem ;)
Usuń