, , , , ,

Muffiny dyniowe z czekoladą

4/13/2015

Wczoraj nie mogło zabraknąć w naszej diecie czekolady, a to za sprawą Światowego Dnia Czekolady który z przyjemnoscią obchodziliśmy. Czekolada jest nie tylko doskonałym sposobem na poprawę nastroju, ale także źródłem zdrowia. Szczególnie gorzka, choć i ta z 70% kakao.
 Kalorie?? Raz na jakiś czas to nawet nie zdążymy  zauważyć zanim pójdzie w boczki. Na drugim blogu znajdziecie DIY na Czekoladowe medaliony , które robiłam razem z moim dzieckiem na prezent. Dzisiaj prezentuję przepis na muffiny z dynią i czekoladą, które wczoraj kusiły wzrokiem nasze podniebienia. Zostało nam trochę kuwertury więc postanowiliśmy tworzyć.




Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 225 g
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamon lub szczypta chilli
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 200 g dyni ,  
  • 250 g posiekanej czekolady ja wykorzystałam do tego kuwerturę w pastylkach
Z przepisu wychodzi 10-12 muffinek w zależności ile się zaleje papilotki.


Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon lub szczyptę chili , a w drugiej jajka i olej. O bazie dyniowej pisałam wcześniej-Tutaj. Taką upieczoną rozdrabniam w blenderze. Jajka z olejem oraz dynią dodać do suchych składników, dobrze wymieszać całość, a na koniec dosypać czekolade.
Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną. Po upieczeniu wystudzić. 


Prosto i smacznie, prawda? Może Wy macie jakieś dyniowe inpiracje na słodko? 

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku