Wczoraj nie mogło zabraknąć w naszej diecie czekolady, a to za sprawą Światowego Dnia Czekolady który z przyjemnoscią obchodziliśmy. Czekolada jest nie tylko doskonałym sposobem na poprawę nastroju, ale także źródłem zdrowia. Szczególnie gorzka, choć i ta z 70% kakao.
Kalorie?? Raz na jakiś czas to nawet nie zdążymy zauważyć zanim pójdzie w boczki. Na drugim blogu znajdziecie DIY na Czekoladowe medaliony , które robiłam razem z moim dzieckiem na prezent. Dzisiaj prezentuję przepis na muffiny z dynią i czekoladą, które wczoraj kusiły wzrokiem nasze podniebienia. Zostało nam trochę kuwertury więc postanowiliśmy tworzyć.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 225 g
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki cynamon lub szczypta chilli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g dyni ,
- 250 g posiekanej czekolady ja wykorzystałam do tego kuwerturę w pastylkach
Z przepisu wychodzi 10-12 muffinek w zależności ile się zaleje papilotki.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, proszek, sodę i cynamon lub szczyptę chili , a w drugiej jajka i olej. O bazie dyniowej pisałam wcześniej-Tutaj. Taką upieczoną rozdrabniam w blenderze. Jajka z olejem oraz dynią dodać do suchych składników, dobrze wymieszać całość, a na koniec dosypać czekolade.
Papilotki napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 30 minut - aż ładnie wyrosną. Po upieczeniu wystudzić.
Prosto i smacznie, prawda? Może Wy macie jakieś dyniowe inpiracje na słodko?
0 komentarze