,

Babka dyniowa

2/18/2015

Po małej przerwie, dzisiaj przepis na  babkę dyniową. Piekłam ją w prawdzie na święta, ale posta nie było więc uzupełniam braki. Próbowałam ją w Wiedniu na jarmarku adwentowym, przepis wyprosiłam od wystawcy ;)  O wizycie na jarmarku niebawem w nowym poście.




Składniki:
125 g puree z dyni
3 jajka
250 g mąki
200 g margaryny
210 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu
11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu pomarańczowego
skórka pomarańczowa do dekoracji
szczypta soli





Sposób wykonania:
Margarynę razem z cukrami rozpuszczam i odstawiam do przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Dodaję do białek szczyptę soli i ubijam na sztywno. Do dużej miski przesiewam mąkę,  proszek do pieczenia i łączę. Do przestudzonego masła dodaję żółtka i puree z dyni i dokładnie miksuję . Następnie dodaję mąkę,cynamon,przyprawę do piernika i mieszam. Na koniec dodaję ubite wcześniej białka, zapach i delikatnie łączę drewnianą łyżką. Przekładamy ciasto do wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej bułką tartą formy  i pieczemy w 160 stopniach przez 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku