Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza za oknem, więc propozycja jak najbardziej na miejscu. Trochę egzotyki w zimie :)
Składniki:
500 g piersi kurczaka
500 g dyni
puszka ananasa
cebulka
do podsmażenia: 2 łyżki masła klarowanego
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka soku z limonki
2 nitki trawy cytrynowej
1/2 łyzeczki curry
Marynata do kurczaka:
sól i pieprz
1 łyżka drobno startego imbiru
1 drobno starty ząbek czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej (lub do smaku)
1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę lub kilka godzin jeśli mamy czas, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso musi być ocieplone do temperatury pokojowej.
Dynię obrać, usunąć pestki ze środka. Cebulke i dynię pokroić w kostkę.
W woku lub w garnku podgrzać 1 łyżkę oleju lub masła i obsmażać kurczaka na złoty kolor z każdej strony po około 1 minucie. Mięso wyłożyć na talerzyk.
Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię z cebulką. Doprawić solą, curry, dodać 1 łyżeczkę cukru, trawę cytrynową,cynamon i gotować prawie do miękkości dyni, przez około 15 minut. Na 2 minuty przed końcem dodać pokrojonego w kostkę ananasa, sok z limonki, kurczaka i zagotować, podgrzewać jeszcze na małym ogniu przez około 1- 2 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem.
0 komentarze