Frytki z ziemniaków to standard, takich jak w Belgii nie jadłam nigdzie indziej. Ostatnio robiłam frytki z topinambura, które podbiły serca domowników, a dzis naszła mnie ochota na frytki z dyni, które od dawna już goszczą w moim jadłospisie i są moim numerem jeden.
Składniki:
3 kg dyni (ja użyłam prowalsalskiej)
olej
przyprawy ; papryka słodka, sól
Dynię obieramy - porządna obieraczka
do warzyw,badź nożem. Kroimy w plastry,
a następnie grube paski jak na ziemniaczane frytki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy olejem)
i wkładamy do piekarnika nagranego na 170 stopni. Pieczemy aż będą miękkie i lekko zrumienione(około 20-25 minut ). Najlepiej do frytek z dyni nadaje się dynia prowansalska, ponieważ jest delikatna,soczysta i szybko zmięknie. Po wyjęciu z piekarnika przyprawiam najczęściej papryką słodką, kurkumą czy oregano.
Podajemy jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków lub osobne danie.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Potato chips are common but to be honest the ones I ate in Belgium were the best. I've recently made chips with the Jerusalem artichoke, which won the hearts of my family. Today I feel like doing pumpkin fries, which have been in my diet for a long time and they are absolutely my number one .
ingredients: 3 kg pumpkin (I've used Muscat de Provance) oil, spices:sweet pepper, salt
Peel the pumpkin with a peeler or a knife. Cut into thick strips. Put on a baking tray covered with baking paper and put into the oven at 170 degrees. Bake until soft and lightly browned ( about 20-25 minutes). The best French pumpkin fries are made of Muscat de Provance pumpkin, it's most suitable because it is delicate, juicy and quickly softened. After removing from the oven season with sweet paprika, turmeric and oregano. Serve as a part of a dinner, instead of grits or potatoes or as a separate dish.
0 komentarze