Pyszna, kremowa zupa dyniowa z nutą słodyczy, której dodaje gruszka Zupełnie inna niż te, które robiłam do tej pory. Świetnie rozgrzewa nie tylko jesienią,ale i zimą.
Składniki:
70 dag pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
3 kubki bulionu z warzyw
1 łyżka masła lub oliwa z oliwek
1 mała pokrojona w kostkę cebula
2 obrane, wydrążone i grubo pokrojone gruszki (najlepiej Konferencje)
1,5 łyżeczki curry w proszku
1,5 łyżeczki zmielonej kurkumy
garść rodzynek
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 kubka jogurtu naturalnego
biały pieprz
sól
opcjonalnie: grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy
Dynię, połowę bulionu i szczyptę soli zagotowujemy w średnim garnku na średnim ogniu. Na małym ogniu dusimy przez ok. 30 min, aż dynia zmięknie. Gdy dynia się gotuje, na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulkę, często mieszając, aż stanie się szklista. Dodajemy gruszki i smażymy, często mieszając, aż zmiękną. Przyprawiamy curry, kurkumą, imbirem. Na patelnię z gruszkami wlewamy pozostałą część bulionu, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut do połączenia się smaków. Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią. Zestawiamy z ognia, a gdy zupa nieco ostygnie, dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy , wg własnej potrzeby.
Do kubeczków wlewamy po ponownym podgrzaniu zupy, posypujemy groszkiem ptysiowym lub grzankami.
0 komentarze