A co na drugie danie?..Kluseczki lane z dyni.
Ja użyłam do nich jednej z odmian włoskich Mariny, ponieważ ma ona zwarty miąższ. To najlepsza z dyń, która nadaje się także na gnocci, pierogi czy ciasto.
Składniki:
800 g miąższu z dyni
200 g gładkiego mielonego twarogu
1 jajko
60 g mąki
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól
Ja użyłam do nich jednej z odmian włoskich Mariny, ponieważ ma ona zwarty miąższ. To najlepsza z dyń, która nadaje się także na gnocci, pierogi czy ciasto.
Składniki:
800 g miąższu z dyni
200 g gładkiego mielonego twarogu
1 jajko
60 g mąki
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól
Dynię obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest to Marina - ze skórką).Troszeczkę podduszamy na 2 łyżkach wody by ją zmiękczyć. Gdy odparuje woda, dodajemy do niej twaróg, jajko i mąkę oraz przyprawiamy. Mieszamy składniki. Na gotującą się osoloną wodę kładziemy łyżką kluseczki. Po wypłynięciu wrzucamy na talerz i polewamy szałwiowym masełkiem.
0 komentarze