Pasta podobna do klasycznego hummusu, jednak wzbogacona puree z dyni oraz szczyptą ostrych przypraw."Chodziła za mną" od rana, kiedy to mój szkrab zauważył , że nie posmarowałam na śniadanie niczym chleba. Rzekł: "Mami, maa..." rozkładając małe dłonie. ;) Polecam serdecznie!
Składniki:
ok. 200 g puree z dyni
250 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z limonki
sól, pieprz
ok. 200 g puree z dyni
250 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z limonki
sól, pieprz
pieprz cayenne
szczypta papryki ostrej
Sezam podprażyć na suchej patelni, tylko do czasu gdy stanie się złoty. Zmiksować w blenderze z odrobiną oliwy z oliwek. Pasta powinna mieć dość płynną konsystencję. Do 200 g puree z dyni dodać odsączoną z zalewy ciecierzycę, pastę sezamową i czosnek. Całość zmiksować blenderem na gładką pastę. Gdyby pasta była zbyt sucha można dodać odrobinę zimnej wody, tylko po to by uzyskać pożądaną konsystencję.Na koniec pastę doprawić solą, sokiem z limonki,papyką ostrą i pieprzem.
0 komentarze