No hej, pora obiadowa trwa. Dzisiaj u mnie zupa Portugalska.
Chociaż tam jeszcze nie byłam lubię te Atlantyckie klimaty.
Przepis dostałam od jednej z moich klientek z Łodzi.
Portugalska zupa z dyni
Składniki: 1 kg dyni,
1 cebula,
250 ml śmietanki 30%,
2 szklanki bulionu mięsnego (0,5l),
10 dkg szynki parmeńskiej lub chudego boczku,
10 dkg masła,
1 pomarańcza,
10 ziaren kolendry,
4 ziarenka kardamonu,
sól
Pokroić dynię, posiekać drobno cebulę. Zeszklić cebulę, dodać dynie i jeszcze trochę podsmażyć, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Następnie dodać przyprawy. Na patelni lekko podsmażyć boczek, odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i drobno pokroić lub porwać palcami. Po mniej więcej 20 minutach duszenia dyni dodać resztę bulionu, masło, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Przegotować chwilę. Zmiksować, dodać śmietanę. Przyprawić. Podawać z pokruszoną szynką.
0 komentarze