Oczywiście jest to blog dyniowy, ale królowa warzyw nie jest jedynym warzywem jakie jadam.
Ostatnio mój mąż przywitał mnie z rana bukietem Jarmużu. Roślina ta pochodzi z rodziny kapustowatych, niskokaloryczna i bogata odżywczo (posiada żelazo którego mi ostatnio brakuje). Posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.Robiłam już chipsy z jarmużu, zdrowe i pozywne. Dzisiaj proponuję placuszki, prosto i szybko się je przyrządza. Mogą być przystawką, jak i osobnym daniem, chociażby kolacją. Ponadto takie zielone placki mogą być też świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa w diecie dzieci ;)
Składniki:
2 jajka
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2-3/4 szkl mąki
sól i pieprz do smaku
Jarmuż, jajka oraz mleko blendujemy ze sobą na jednolitą masę. Następnie dokładnie łączymy ją z pozostałymi składnikami. Porcje ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy przez kilka minut z każdej strony, aż będą lekko rumiane.
0 komentarze