Za oknem mży, jednym słowem pogoda nie wyjściowa.Naszła mnie ochota na słodkie, więc postanowiłam zaszyć się w kuchni by wyczarować coś pysznego.Ciasto jesienna pychotka nie jest jakieś wysokie,ale z pewnością może swym smakiem zastąpić niejednego batona.
1 szklanka dyni (najlepiej biały dzik)
zblendowanej w blenderze
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki roztopionego masła
1 jajko
2 łyżeczki tartego świeżego imbiru
1/4 szklanki ziaren słonecznika zrumienionych na patelni
100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie: Dynię obierz i pokrój na kwadraty. Wrzuć do blendera i rozdrobnij na drobne kawałeczki. Zblendowaną dynię zmiksuj lub dokładnie wymieszaj w misce z cukrem, roztopionym masłem, jajkiem, startym imbirem. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku wymieszaj w misce. Następnie wymieszaj z mąką i ziarnami słonecznika. Połącz, mieszając. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni.
Ciasto wyłóż do przygotowanej formy i piecz przez około 35 - 40 minut.
0 komentarze