U nas w domu na rodzinnych pogawędkach przy kawie nie może zabraknąć sernika, więc moją alternatywą jesienią jest sernik dyniowy. Miękki, delikatny- rozpływający się w ustach.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu
- 4 jajka
- 280 g upieczonej dyni
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta kardamonu
- łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na spód;
- 210 g mąki jasnej pszennej
- 90 g masła
- jajko
- 25 ml wody
- łyżka cukru pudru
Do ciast, tart i deserów najbardziej polecam dynię o suchym miąższu takie jak: Muscat australijski, Marina, Sweet Meat, Hokkaido.
Wykonanie:
Zaczynam od wykonania spodu. Składniki siekam nożem, następnie zagniatam. Wałkuję, przenoszę do tortownicy, po czym nakłuwam widelcem i piekę w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Jajka, pieczoną dynię i część sera blenduję na gładką masę.
Następnie dodaję pozostały twaróg, cukier, mąkę, dodaje przyprawy i miksuję. Na wystudzony spód sernika wylewam masę i wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 160C. Ja swój sernik polałam masą krówkową.
1 komentarze
smacznie brzmi ale tylko dla starszaków bo mój ma uczulenie na jajka i mleko...
OdpowiedzUsuń