dynia zwykła,
dynie,
Hokkaido,
jadalne,
Marina di Chioggia,
muscat australijski,
Muscat de Provance,
Piżmowa
Dynie z całego świata
11/02/2016
Dziś krótki przewodnik po świecie dyń jakie posiadamy w sprzedaży. Duża różnorodność gatunków i odmian sprawi, że każdy znajdzie coś dla siebie.
1.Hokkaido
Dynia ta inaczej nazywana Japanese Squash. Stamtąd się wywodzi, ale uprawia się ją także w obu Amerykach. Dynia ta jest w Polsce powszechnie znana, dlatego jej kupno nie stanowi problemu na naszym rynku. Jej zalety to niewielkie rozmiary, orzechowy smak oraz to, że przed ugotowaniem nie trzeba obierać jej ze skórki.
Przeznaczenie: zupy, zapiekanki, leczo, gulasze, tarty
2.Muscat de Provance
Dynia Prowansalska muszkatołowa ma żebrowany, płaski kształt o skórce ciemno zielonej lub zielonej przechodzący w brudny pomarańcz.
Francuska odmiana jest ulubienicą szefów kuchni na całym świecie. Nie bez powodu. Dynia ta ma wspaniały smak i słodki zapach.
Przeznaczenie: zupy, desery, przetwory, dodatek do risotto.
3. Piżmowa ( Butternut)
To gatunek dyni o wyjątkowo smacznym orzechowo-maślanym miąższu. Dobrze się ją przechowuje. Poznajemy ją po charakterystycznym kształcie podobnym do tykwy.
Przeznaczenie: zupy, zapiekanki, ciasta
4.Makaronowa
Jedyna w swoim rodzaju; gdy ją upieczemy, jej miąższ rozpadnie się na pasma przypominające makaron. Osiąga masę 2-4 kg, więc jest idealna na jeden posiłek dla kilku osób. Poznamy ją na straganie po owalnym kształcie oraz żółtej, gładkiej skórce czasem posiada ciemno- zielone podłużne paski.
Przeznaczenie: zapiekanki, spagetti, sosy, marynaty
5. Sweet meat
Dynia w polsce nazywana "słodkim mięsem", o owocach szaro- niebieskich, okrągłych i spłaszczonych. Posiada gruby, słodki, żółto- pomarańczowy miąższ. Zdobyła duże uznanie w Ameryce Północnej ze wględu na zastosowanie spożywcze głównie w wyrobach cukierniczych. Amerykańskie ciasta typu pie robione są z tej dyni.
Przeznaczenie: tarty, desery, zupy, risotto
6. Biały dzik
Dynia Flat White Boer pochodzi
z Afryki i jest tam bardzo popularna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko
w Polsce. Jest bardzo mało znana
w Europie. Po kilku miesiącach leżakowania nabiera koloru i głębi smaku , który jest niepowtarzalny. Jedyną wadą tej dyni jest jej barwa w kolorze brudnego pomarańczu przez co daje ciastom gorszego odcienia, niż inne odmiany dyń.
Za to jej wygląd zewnętrzny jest bardzo atrakcyjny; płaska, szeroka
i przede wszystkim biała.
Jest bardzo efektowna i może stanowić świetną jesienną dekorację.
Przeznaczenie: ciasta, desery, tarty,
7. Lunga
Lunga di Napoli pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt z rozszerzeniem z jednej strony, gdzie znajduje się komora nasienna. Jej kształt przypomina trochę wyrośniętą cukinię. Miąższ ma zwarty o pięknym ciemnopomarańczowym kolorze i doskonałym słodkawym smaku.
Przeznaczenie: na surowo do sałatek, soków, sprawdzi się także jako baza zup, gnocchi czy risotto.
8. Marina di Chioggia
Pochodzi z włoskiej miejscowości Chioggia, leżącej nad morzem.
Jest jedną z ciekawszych wizualnie dyń. Posiada pofałdowaną skórkę, pełną zgrubień o barwie niebiesko- zielonej. Miąższ o zwartej i zbitej budowie, żółto- pomarańczowy o dobrej jakości. Dynia ta należała do ulubionych dyń mieszkańców włoskich wsi, którzy w zimie robili z niej zupę.
Przeznaczenie: gnocci, ravioli, risotto, a także do gotowania i pieczenia
9. Muscat Australijski
Nowość! Bardzo smaczna odmiana dyni, mało soku, mięsista, słodka, w smaku zbliżona do melona. Można ją jeść na surowo.
Waga owocu 2 - 5kg. Skórka charakterystyczna zielona, nakrapiana. Miąższ ciemnożółty.
Przeznaczenie: ciasta, desery,
risotto,
10. Dynia zwykła
Do jedzenia się nie nadają ale za to świetnie sprawdzą się jako dekoracja!
3. Piżmowa ( Butternut)
To gatunek dyni o wyjątkowo smacznym orzechowo-maślanym miąższu. Dobrze się ją przechowuje. Poznajemy ją po charakterystycznym kształcie podobnym do tykwy.
Przeznaczenie: zupy, zapiekanki, ciasta
4.Makaronowa
Jedyna w swoim rodzaju; gdy ją upieczemy, jej miąższ rozpadnie się na pasma przypominające makaron. Osiąga masę 2-4 kg, więc jest idealna na jeden posiłek dla kilku osób. Poznamy ją na straganie po owalnym kształcie oraz żółtej, gładkiej skórce czasem posiada ciemno- zielone podłużne paski.
Przeznaczenie: zapiekanki, spagetti, sosy, marynaty
5. Sweet meat
Dynia w polsce nazywana "słodkim mięsem", o owocach szaro- niebieskich, okrągłych i spłaszczonych. Posiada gruby, słodki, żółto- pomarańczowy miąższ. Zdobyła duże uznanie w Ameryce Północnej ze wględu na zastosowanie spożywcze głównie w wyrobach cukierniczych. Amerykańskie ciasta typu pie robione są z tej dyni.
Przeznaczenie: tarty, desery, zupy, risotto
6. Biały dzik
Dynia Flat White Boer pochodzi
z Afryki i jest tam bardzo popularna. Niestety jest praktycznie niedostępna w handlu nie tylko
w Polsce. Jest bardzo mało znana
w Europie. Po kilku miesiącach leżakowania nabiera koloru i głębi smaku , który jest niepowtarzalny. Jedyną wadą tej dyni jest jej barwa w kolorze brudnego pomarańczu przez co daje ciastom gorszego odcienia, niż inne odmiany dyń.
Za to jej wygląd zewnętrzny jest bardzo atrakcyjny; płaska, szeroka
i przede wszystkim biała.
Jest bardzo efektowna i może stanowić świetną jesienną dekorację.
Przeznaczenie: ciasta, desery, tarty,
7. Lunga
Lunga di Napoli pochodzi z Włoch. Ma wydłużony kształt z rozszerzeniem z jednej strony, gdzie znajduje się komora nasienna. Jej kształt przypomina trochę wyrośniętą cukinię. Miąższ ma zwarty o pięknym ciemnopomarańczowym kolorze i doskonałym słodkawym smaku.
Przeznaczenie: na surowo do sałatek, soków, sprawdzi się także jako baza zup, gnocchi czy risotto.
8. Marina di Chioggia
Pochodzi z włoskiej miejscowości Chioggia, leżącej nad morzem.
Jest jedną z ciekawszych wizualnie dyń. Posiada pofałdowaną skórkę, pełną zgrubień o barwie niebiesko- zielonej. Miąższ o zwartej i zbitej budowie, żółto- pomarańczowy o dobrej jakości. Dynia ta należała do ulubionych dyń mieszkańców włoskich wsi, którzy w zimie robili z niej zupę.
Przeznaczenie: gnocci, ravioli, risotto, a także do gotowania i pieczenia
9. Muscat Australijski
Nowość! Bardzo smaczna odmiana dyni, mało soku, mięsista, słodka, w smaku zbliżona do melona. Można ją jeść na surowo.
Waga owocu 2 - 5kg. Skórka charakterystyczna zielona, nakrapiana. Miąższ ciemnożółty.
Przeznaczenie: ciasta, desery,
risotto,
10. Dynia zwykła
Do jedzenia się nie nadają ale za to świetnie sprawdzą się jako dekoracja!
2 komentarze
tego przewodnika potrzebowałam super :D
OdpowiedzUsuńI nie tylko Ty ;) korzystaj do woli
Usuń