Masz dosyć mięsnych kotletów? A może zostało Ci ryżu i nie wiesz co nim zrobić? Oto szybki przepis na kotlety z dyni.
Skład:
1 dynia Hokkaido (około 1, 2 kg)
1,5 szklanki ryżu
2 cebule
pół puszki kukurydzy
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka łagodnego curry
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtaczania
olej kokosowy do smażenia
Wykonanie: Dynie myje, przekrawam na pół i wydrążam pestki. Próżę.Ryż gotuję. Cebule obieram i przesmażam w garnku, rozpróżoną dynię i ciągle mieszając smażę około 5 minut. Powinna się zeszlić. Do dużej miski wsypuję ostudzony ale nadal ciepły ryż, dynię, cebulę, odlana kukurydzę. Dodaję curry, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszam dokładnie dłonią . W razie potrzeby doprawiam. Na koniec dodaje mąkę ziemniaczaną i mieszam ponownie.Formuję kotlety, obtaczam w bułce, układam na talerzu i stawiam do lodówki do schłodzenia. Masa musi być zupełnie zimna przed smażeniem.Smażę na oleju z obu stron na złoty kolor. Podaję ciepłe.
2 komentarze
co to znaczy Próżę? Nie rozumiem co z ta dynia zrobic :(
OdpowiedzUsuńChyba chodzi o te pestki że się praży ,ewentualnie praży sie dynie w piekarniku.
OdpowiedzUsuńPatrząc na składniki przepisu kotlety musza wypijac tłuszcz z patelni.