Trochę Was zaniedbałam, przyznaję. Ale ta przerwa techniczna widocznie była mi potrzebna. Nie znaczy to, że w mojej kuchni nic się nie dzieje.
Ostatnio pogoda za oknem uległa zmianie, dlatego dzisiaj na rozgrzanie ciekawa zupa z grilowanym serem.
Składniki:
-1/2 średniej dyni
-cebula duża
-5 ziemniaków
-3 marchwie
-3 l rosołu
-sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 20 dag sera białego typu włoskiego
-20 dag boczku surowego wędzonego, pokrojonego w paski i posmażonego
Marynata do sera:
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej czerwonej słodkiej
- sól, chili
- 2 łyżki oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
Wykonanie:
Dynię i marchwie obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle posiekaną cebulę, dodajemy dynię, marchwie, dusimy ok. 15 minut. Zalewamy rosołem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, sól, pieprz. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Miksujemy na krem.
Mieszamy składniki marynaty, smarujemy nią plasterki sera i obsmażamy go na patelni grillowej.
Układamy je na wierzchu zupy razem z plastrami boczku.
Wskazówka!
Do zup poleca się odmiany takie jak Muscat de Provance, Butternut czy Hokkaido.
0 komentarze