, , , , , , ,

Muffiny dyniowe ze śliwką i cynamonem

8/21/2016

Dawno żadne muffiny nie smakowały mi tak bardzo. Są rewelacyjne mięciutkie, korzenne, z czekoladą...co więcej potrzeba do niedzielnej kawy do szczęścia. ;)




Składniki na 12 - 15 sztuk:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
4 jajka
200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
200 g puree z dyni
5 śliwek
cukier puder - do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.

W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni i cukrem.

Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Każdą śliwkę pokroić na ćwiartki.

Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Ja dodatkowo między warstwy ciasta pokładłam kawałki czekolady. Posypać cukrem demerara. Nakładać ćwiartki śliwek na muffinki wg uznania.  Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego :-)


Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku