czekolada,
deser,
dla dzieci,
do kawy,
dynie,
muffinka,
nutella,
śliwki
Muffiny dyniowe ze śliwką i cynamonem
8/21/2016
Dawno żadne muffiny nie smakowały mi tak bardzo. Są rewelacyjne mięciutkie, korzenne, z czekoladą...co więcej potrzeba do niedzielnej kawy do szczęścia. ;)
Składniki na 12 - 15 sztuk:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
4 jajka
200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
200 g puree z dyni
5 śliwek
cukier puder - do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka, wymieszać z olejem, puree z dyni i cukrem.
Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Każdą śliwkę pokroić na ćwiartki.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Ja dodatkowo między warstwy ciasta pokładłam kawałki czekolady. Posypać cukrem demerara. Nakładać ćwiartki śliwek na muffinki wg uznania. Piec w temperaturze 175ºC przez około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego :-)
0 komentarze