, , , ,

Zupka z kubka własnej roboty:)

12/12/2014

Pyszna, kremowa zupa dyniowa z nutą słodyczy, której dodaje gruszka Zupełnie inna niż te, które robiłam do tej pory. Świetnie rozgrzewa nie tylko jesienią,ale i zimą. 









Składniki:
70 dag pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
 3 kubki bulionu z warzyw
1 łyżka masła lub oliwa z oliwek
1 mała pokrojona w kostkę cebula
 2 obrane, wydrążone i grubo pokrojone gruszki (najlepiej Konferencje)
 1,5 łyżeczki curry w proszku
 1,5 łyżeczki zmielonej kurkumy
garść rodzynek
 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
 1/2 kubka jogurtu naturalnego
biały pieprz
 sól
 opcjonalnie: grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy

Dynię, połowę bulionu i szczyptę soli zagotowujemy w średnim garnku na średnim ogniu. Na małym ogniu dusimy przez ok. 30 min, aż dynia zmięknie. Gdy dynia się gotuje, na patelni roztapiamy masło i smażymy cebulkę, często mieszając, aż stanie się szklista. Dodajemy gruszki i smażymy, często mieszając, aż zmiękną. Przyprawiamy curry, kurkumą, imbirem. Na patelnię z gruszkami wlewamy pozostałą część bulionu, przykrywamy patelnię i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 minut do połączenia się smaków. Zawartość patelni przekładamy do garnka z dynią. Zestawiamy z ognia, a gdy zupa nieco ostygnie, dodajemy jogurt i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy , wg własnej potrzeby.
Do kubeczków wlewamy po ponownym podgrzaniu zupy, posypujemy  groszkiem ptysiowym lub grzankami.



Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku