, , ,

Frytki z dyni / Pumpkin fries

12/05/2014

Frytki z ziemniaków to standard, takich jak w Belgii nie jadłam nigdzie indziej. Ostatnio robiłam frytki z topinambura, które podbiły serca domowników, a dzis naszła mnie ochota na frytki z dyni, które od dawna już goszczą w moim jadłospisie i są moim numerem jeden.

Składniki:
3 kg dyni (ja użyłam prowalsalskiej)
olej
przyprawy ; papryka słodka, sól

Dynię obieramy - porządna obieraczka 
do warzyw,badź nożem. Kroimy w plastry,
 a następnie grube paski jak na ziemniaczane frytki.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy olejem) 
i wkładamy do piekarnika nagranego na 170 stopni. Pieczemy aż będą miękkie i lekko zrumienione(około 20-25 minut ). Najlepiej do frytek z dyni nadaje się dynia prowansalska, ponieważ jest delikatna,soczysta i szybko zmięknie. Po wyjęciu z piekarnika przyprawiam najczęściej papryką słodką, kurkumą czy oregano.
Podajemy jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków lub osobne danie.




-----------------------------------------------------------------------------------------------


Potato chips are common but to be honest the ones I ate in Belgium were the best. I've recently made chips with the Jerusalem artichoke, which won the hearts of my family. Today I feel like doing pumpkin fries, which have been in my diet for a long time and they are absolutely my number one .


ingredients: 3 kg pumpkin (I've used Muscat de Provance) oil, spices:sweet pepper, salt


Peel the pumpkin with a peeler or a knife. Cut into thick strips. Put on a baking tray covered with baking paper and put into the oven at 170 degrees. Bake until soft and lightly browned ( about 20-25 minutes). The best French pumpkin fries are made of Muscat de Provance pumpkin, it's most suitable because it is delicate, juicy and quickly softened
. After removing from the oven season with sweet paprika, turmeric and oregano. Serve as a part of a dinner, instead of grits or potatoes or as a separate dish.


Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku