, ,

Kluseczki lane z dyni

11/30/2014

A co na drugie danie?..Kluseczki lane z dyni.
 Ja użyłam do nich jednej z odmian włoskich Mariny, ponieważ ma ona zwarty miąższ. To najlepsza z dyń, która nadaje się także na gnocci, pierogi czy ciasto.













Składniki:
800 g miąższu z dyni
200 g gładkiego mielonego twarogu
1 jajko
60 g mąki
szczypta startej gałki muszkatołowej
sól

Dynię obrać, oczyścić i  zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli jest to Marina - ze skórką).Troszeczkę podduszamy na 2 łyżkach wody by ją zmiękczyć. Gdy odparuje woda, dodajemy  do niej twaróg, jajko i mąkę oraz przyprawiamy. Mieszamy składniki. Na gotującą się osoloną wodę kładziemy  łyżką kluseczki. Po wypłynięciu wrzucamy na talerz i polewamy szałwiowym masełkiem.

Masełko szałwiowe to klasyczny północnowłoski dodatek do makaronów, knedli i klusek.

2 łyżki masła
garść listków szałwi

Na roztopionym maśle przesmażamy listki szałwi.




Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku