, , ,

Włoska zupa dyniowa z curry.

11/17/2014

Nie ekskluzywne ubrania czy galanteria skórzana, ale kuchnia jest najlepszym towarem eksportowym Włoch. Znana jest wszędzie, tym bardziej ze stała się synonimem zdrowego stylu życia. Znawcy kulinarni twierdzą, że nie ma  jednej kuchni włoskiej. Tak naprawdę istnieją 23 regionalne tradycje, różniące się przepisami, wykorzystywanymi produktami i przyprawami.Różnice te wywodzą się z położenia geograficznego oraz historii regionów, obfitości pozyskiwanych tam darów natury czy upodobań mieszkańców.  Niejednokrotnie bywała tam moja sąsiadka sympatyczna pani Helenka, która podarowała mi przepis na zupę z dyni Marina di Chioggia. .
 Przepis troszeczkę został przeze mnie udoskonalony.

Zupa dyniowa z curry
Składniki:
500 g puree z dyni
litr bulionu warzywnego
gałązka selera naciowego
2 cebule
2 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane marchewki
oliwa z oliwek
curry, sól , pieprz

Wywar warzywny ugotować z marchewki,ziemniaków i selera naciowego Na patelni zeszklić cebulkę i dodać do niej puree dyniowe.Chwilę podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka, dołożyć ugotowane warzywa  i zblenderować. Podlać bulionem. Gdy konsystencja będzie za gęsta można dolać 1/2 szklanki wody.  Doprawiamy curry,solą i pieprzem według uznania. Podawać z grzankami

A to efekt końcowy :)




Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku