Przedstawiam Państwu warzywko które już zaistniało na blogu, jak i na naszym straganie.
Obecnie bardzo modny superfood, cieszy się coraz większą popularnością w zdrowej kuchni choć wcześniej istniał jako ozdoba do dań.
Dlaczego warto jeść Jarmuż?
- opóźnia procesy starzenia ; zawarte w nim witaminy i minerały wpływają na zachowanie zdrowego i młodego wyglądu. W jarmużu znajdziemy m.in. kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas i fosfor
- wspomaga oczyszczanie toksyn z organizmu , a także świetnie poprawia trawienie, dzięki zawartości błonnika, posiada właściwości odchudzające. Błonnik nie tylko wspomaga przemianę materii, ale działa także przeciwzawałowo, pomagając obniżyć poziom złego cholesterolu
- jest potężną bronią antynowotworową ; zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe
- daje nieograniczone możliwości kulinarne ; na bazie jarmużu przygotujemy pyszne sałatki, zupy czy koktajle. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kaszy jaglanej czy zapiekanek. Z jarmużu przygotujemy także zdrową przekąskę w postaci chipsów
- ma mało kalorii; Jarmuż jest pożywny, a jednocześnie niskokaloryczny, gdyż w aż 80% składa się z wody. W 100g liści znajduje się 29kcal i, co oczywiste, 0g tłuszczu.
Uwaga!
Osoby z kamicą nerkową powinny ograniczyć jedzenie jarmużu ponieważ zawiera dużo szczawianów.
Co kupić i jak jeść?
Jarmużowe żniwa przypadają na jesień, ale warzywo świetnie się przechowuje, wręcz uwielbia przymrozki. Przemrożony jarmuż nabiera słodkiego smaku tracąc goryczkę.
Na bazarach dostępny jest w pęczkach. Częścią jadalną są liście, aczkolwiek np. we Włoszech je się także łodygi. Liście należy umyć, energicznie wytrzepać i dosuszyć ręcznikiem kuchennym. Do mniejszych listków możemy użyć wirówki do sałaty.
Jarmuż jest sprawdzoną bazą do sałatek, zup i zapiekanek czy nawet jajecznicy. Jeśli posiadasz wyciskarkę możesz w dwie minuty wyczarować sok z jarmużu z dodatkiem malin lub gruszek.
Przepisy:
Zielone pesto
leczo z jarmużem
Jarmuż jest sprawdzoną bazą do sałatek, zup i zapiekanek czy nawet jajecznicy. Jeśli posiadasz wyciskarkę możesz w dwie minuty wyczarować sok z jarmużu z dodatkiem malin lub gruszek.
Przepisy:
Zielone pesto
leczo z jarmużem
1 komentarze
jakoś nie mam odwagi go spróbować...
OdpowiedzUsuń