W środku zimy marzyło nam się lato i tropikalne klimaty... Nie można mieć wszystkiego na raz, ale można poczarować w kuchni i stworzyć coś co nam to lato przypomnie.. Imbir nas rozgrzeje a reszta oswoi nasze kubki smakowe :)
Składniki:
-1 kg dojrzałej dyni
-duża marchew
- litr bulionu
- szklanka mleka kokosowego
-3 cm świeżego imbiru
-1/4 papryczki chilli
-sól, pieprz
-posiekana świeża kolendra
-garść rodzynek
-płatki migdałowe
Przygotowanie:
Z dyni usunąć pestki, marchew obrać po czym oba te warzywa pokroić w kostkę i dusić w bulionie do miękkości. Warzywa zmiksować, dodać mleko kokosowe, starty imbir i pokrojoną chilli. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać kolendrą, wrzucić rodzynki i uprażone płatki migdałów. Podawać gorące. Smacznego!!!
1 komentarze
smacznie i orientalnie :D
OdpowiedzUsuń