, , , , ,

Zupa portugalska z dyni

11/27/2014

No hej, pora obiadowa trwa. Dzisiaj u mnie zupa Portugalska.
Chociaż tam jeszcze  nie byłam lubię te Atlantyckie klimaty. 
Przepis dostałam od jednej z moich klientek z Łodzi. 












Portugalska zupa z dyni

Składniki: 1 kg dyni, 
1 cebula,
 250 ml śmietanki 30%,
 2 szklanki bulionu mięsnego (0,5l), 
10 dkg szynki parmeńskiej lub chudego boczku, 
10 dkg masła, 
1 pomarańcza, 
10 ziaren kolendry, 
4 ziarenka kardamonu, 
sól


Pokroić dynię, posiekać drobno cebulę. Zeszklić cebulę, dodać dynie i jeszcze trochę podsmażyć, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Następnie dodać przyprawy. Na patelni lekko podsmażyć boczek, odsączyć na papierowym ręczniku z tłuszczu i drobno pokroić lub porwać palcami. Po mniej więcej 20 minutach duszenia dyni dodać resztę bulionu, masło, sok wyciśnięty z 1 pomarańczy. Przegotować chwilę. Zmiksować, dodać śmietanę. Przyprawić. Podawać z pokruszoną szynką.

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku