, , , , , ,

Chipsy z topinambura

11/21/2015

Ostatnio ktoś mnie zapytał co robię z topinambura. Więc postaram się w najbliższym czasie zaprezentować kilka przepisów. Dziś jeden z nich. Pod tą postacią może być przystawką i dodatkiem do zup czy innych dań. U nas nawet dziecię chrupie te chipsy. Topinambur jest  raczej małodostępny, szczególnie porządany wśród osób chorych na cukrzycę, ponieważ regulują poziom cukrów w organiźmie.  





Składniki:
  • Topinambur ( dowolna ilość bulw)
  • tłuszcz do smażenia ( do pieczenia oliwa z oliwek)
  • sól, ulubione przyprawy

Wykonanie: 
Topinambur dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry. Olej rozgrzej w głębokim garnku (jego temperatura powinna osiągnąć 180 stopni) i wrzuć do niego plastry warzywa. Smaż przez chwilę na złoty kolor. Wyciągnij na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. 
Drugim sposobem jest upieczenie – wystarczy 10 minut w 120 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – dzięki temu twoja przekąska nie przesiąknie tłuszczem. W zależności od grubości twoich chipsów, czas pieczenia może być dluższy.

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku