, , , , ,

Dynia po sefardyjsku na ostro.

11/23/2014

Kuchnia Sefardyjska


Wyraźny,pobudzający łaknienie zapach smażonej cebulki i czosnku z domieszką świeżego kminu, orientalnej gałki muszkatołowej, goździków, drogocennego szafranu i rozgrzanego miodu...ta dzisiejsza kuchnia izraelska jest mieszanką wielu kuchni świata. Miałam okazję się o tym przekonać podczas mojego pobytu w Antwerpen w dzielnicy Żydowskiej zwanej Platina, gdzie gościłam u pewnej rodziny. Pani domu Alma, opowiedziała mi o różne ciekawostki o ludności sefardyjskiej.


W roku 1492 zostali wygnani z Hiszpanii dekretem alhambryjskim, a w 1497 również z Portugalii przez króla Manuela. Osiedli głównie we Włoszech, Holandii, w Maghrebie, na Bałkanach, Bliskim Wschodzie i w Ameryce Południowej. Niewielka grupa w XVI w. dotarła także do Polski, gdzie znalazła schronienie w okolicach Zamościa. Sefardyjczykami określa się też Żydów, którzy uszli z Półwyspu Iberyjskiego w późniejszych wiekach oraz ich potomków. Obecnie za Sefardyjczyków uznaje się też czasem wszystkich praktykujących sefardyjski obrządek judaistyczny. Przepis na danie które tu przedstawiam jadłam, i je bardzo lubię pomimo, iż nie ma w nim mięsa.


Dynia po sefardyjsku

Składniki:

70-80 dkg miąższu, 
4 ząbki czosnku,
1cebula (w miarę drobno posiekana), 
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 
1 łyżeczka słodkiej papryki,
½ łyżeczki mielonego imbiru, 
1/2 łyżeczki curry,
2 średnie pomidory pokrojone w kostkę, 
2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego,
oliwa z oliwek,
1/2 małej posiekanej papryczki chili (bez pestek), 
sok z 1/2 limonki, 
sól i cukier do smaku, 
posiekana świeża kolendra bądź rozmaryn

Dynię pokroić w kostkę


Na oliwie przesmażyć cebulę, dodać czosnek, dusić aby były miękkie.


Dodać pokrojony miąższ dyni dusić pod przykryciem około 10 minut.


Dodać przyprawy, chwilę dokładnie przemieszać, następnie dodać pomidory, posiekaną papryczkę, sól i cukier. Dusić parę minut, aż wszystkie składniki będą miękkie i płyn odparuje. Doprawić sokiem z cytryny, posypać posiekana kolendrą. Podaje się jako dodatek do mięsa, ryb, pieczywa oraz jako samodzielne danie.



Smacznego!!

Zobacz także

0 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku