Składniki:
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki bulionu z drobiu
- 1 szklanka ryżu
- 1 puszka ananasów pokrojonych w kostkę
- 500 g dyni
- 150 g sera cheddara
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 500 g piersi z kurczaka
- sól, pieprz,oliwa
- 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę. Następnie rozprowadzamy ją w zimnym bulionie i soku z odsączonych ananasów. Gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy kawałki ananasa, 100 g sera oraz curry i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dynię kroimy w kostkę i podduszamy. Ma być średnio twarda. Na dno żaroodpornego naczynia posmarowanego oliwą, wysypujemy surowy ryż. Następnie w kolejności mięso pokrojone w kostkę, i dynię, po czym zalewamy sosem. Posypujemy bułką tartą i resztą sera. Zapiekamy 30-40 minut w 200 stopniach, az potrawa z wierzchu się zarumieni.
0 komentarze