, , , ,

Czekoladowe pierogi z farszem dyniowym

11/08/2015

Kalorii ma niedużo, za to jest bogata w witaminy i minerały.Wypróbuj dynię w wersji słodkiej. Coś pysznego!






Składniki:

- 0,5kg dyni ( hokkaido)
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki galaretki pomarańczowej
- 1 cukier wanilinowy
- cukier do smaku

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 kopiaste łyżki kakao
- ok. 1 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 duże jajko

Wykonanie:
Dynię i jabłka kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Całość delikatnie podlewamy wodą ( ok.1/4 szklanki) i dusimy do miękkości. W trakcie ogrzewania dodajemy cukier wanilinowy. Gdy dynia będzie już miękka, a jabłka się " rozejdą", dodajemy galaretkę. Nadzienie dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Odkładamy do ostygnięcia.

 Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy kakao, sól i mieszamy. Formujemy kopczyk. Następnie wykonujemy małe wgłębienie, w które wbijamy jajko i wlewamy olej. Całość zagniatamy, wlewając gorącą wodę. Ciasto powinno być ealstyczne i mieć jednolity kakaowy kolor. Robiłam dwie wersje: czekoladową i zwykłą. Ta zwykła odpowiada mi bardziej.

Ciasto rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła.  Na każde nakładamy łyżeczkę nadzienia. Brzegi ciasta sklejamy, formując pierożki. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Gotujemy, wyjmujemy i delikatnie przelawamy letnią wodą. Polewamy śmietaną. Nie słodziłam już cukrem, bo nadzienie robi robotę ;) Smacznego!

Zobacz także

1 komentarze

Prawa Autorskie

Teksty i zdjęcia podlegają prawu autorskiemu. Zapytaj zanim je wykorzystasz!

Archiwum

Polub nas na Facebooku